|  return 
   

The Court in Holstebro - Denmark

 
 

Awarded building
The courthouse in the Danish town of Holstebro is a worthy representative of white concrete buildings. It is constructed of pre-cast elements for the inner walls and white in-situ cast outer walls for each building segment, and upon completion in 1992, won a Danish Precast Concrete Association award that year.

The famous architects 3XNielsen A/S designed the deconstructive style building for the Danish Ministry of Justice, and the project was realised in a masterly way using AALBORG WHITE cement.

Deconstructivism
Towards the end of the post-modernistic era, a new architectural style, know as deconstructivism, emerged in Central Europe. In deconstructivism, sectioned buildings, in which independent units are combined to form freely articulated structures, replace traditional, rigid building designs. In deconstructive buildings, individual sections attain their own identities.

Click picture for SlideShow
Click picture for SlideShow

Thus 3XNielsen designed the key functions of the courthouse in separate sections of the building.

Contrasts glass-concrete
The monolithic white concrete sections are united by a single, free-floating, aluminium roof, shaped as a giant wing. Beneath the wing, glass walls connecting the various sections create a common lobby with cloakrooms, waiting rooms and access to other parts of the building.

The way in which the white concrete monoliths penetrate the glass wall emphasises the use of glass as a membrane to break down the strict distinction between outside and inside.

Contrasts black-white
The building is a dramatic representative of deconstructivism, and contains many impressive features.

A good example is the three large, pre-cast black concrete columns at the entrance to the building. The columns, which have a high gloss, polished finish, are based on AALBORG WHITE cement, and they deliberately do not quite reach, or support, the wing shaped roof.

White in-situ details
A lot of effort was put into designing the in-situ moulds for the, carefully segmented white concrete facades. The architects worked with the idea of using the joint holes left by the moulds to obtain an aesthetic effect on the facades.

Special stainless steel plugs were also designed to cover the joint holes, thus completing the design.

White concrete durability
On visiting the building, it is evident that this is a striking example of how well white concrete ages. AALBORG WHITE cement and standard dark aggregates were used for the concrete mix in order to achieve the special off-white look.

The building sections have not been cleaned or treated in any way over the years, and both interior and exterior white concrete faces remain in mint condition.

   
 
Aalborg Portland A/S :: Rørdalsvej 44 :: P.O. Box 165 :: 9100 Aalborg :: Denmark :: T: +45 9816 7777 :: webmaster@aalborgportland.com
Aalborg Portland uses cookies
We use cookies in order to allow the site to function optimally. Cookies are primarily used for monitoring traffic via Google Analytics, but also to analyze the use of our website so that we can improve the function and content.
You can accept the use of cookies by clicking 'Close' or by navigating further through the website.
Read more about Cookies


OK
sitelist.html